Historia
Teollisuuden projektitoimituksista harvesteripäätehtaaksi
Pekka Nevalainen perusti Outokummun Metalli Oy:n kolmen muun osakkaan kanssa vuonna 1980. Perustamisesta aina 2000-luvun alkuvuosiin yhtiön pääliiketoimintana olivat teollisuuden projektitoimitukset. Yhtiön kotipaikkakunnan aktiivisen kaivostoiminnan siivittämänä osaamista kertyi erityisesti kaivosteollisuuden materiaalinkäsittelyyn liittyvien laitteiden valmistuksesta, kuten hihnakuljetinjärjestelmistä ja varastosiiloista.
Outokummun Metallissa on valmistettu vuosien mittaan myös muita tuotteita, mm. nestekaasupulloja, lietteenkäsittelylaitoksia ja kappaleenkäsittelylaitteita sekä tehty monenlaisia konepajateollisuuden alihankinta- ja tilaustöitä.
Projektiliiketoiminnan ohessa tavoitteena oli alusta saakka löytää omia tuotteita, joiden valmistus tasaisi projektien kausiluonteisuutta. Harvesteripäiden kehitys käynnistettiin vuonna 1984 ostamalla Finko-prosessorikouran tuoteoikeudet. Koneellinen puunkorjuu oli tuolloin kehityksensä alkuvaiheessa, ja Outokummun Metallissa tehtiin uraauurtavaa työtä metsänkorjuulaitteiden kehittämisessä. Monia nykyisissäkin harvesteripäissä käytössä olevia teknisiä ratkaisuja, kuten neljä vetävää syöttörullaa ja joukkokäsittelyvarustus, on kehitetty Outokummun Metallilla.
Yhtiöstä tuli perheyritys Nevalaisten jatkaessa yritystoimintaa muiden perustajaosakkaiden jäädessä eläkkeelle vuonna 2002. Harvesteripäiden tuotanto kasvoi voimakkaasti 2000-luvun alkupuolella, mikä johti vähitellen teollisuuden projektitoimituksista luopumiseen. Outokummun Metalli perusti yhdessä John Deere Forestry Oy:n kanssa yhteisyrityksen Waratah OM Oy:n vuonna 2003. Harvesteripäiden tuotekehitys siirrettiin Waratah OM:lle, ja Outokummun Metalli keskittyi harvesteripäiden valmistukseen. Määrätietoisella kehitystyöllä ja huomattavilla investoinneilla Outokummun Metallista on 2000-luvun kuluessa rakennettu moderni, sopimusvalmistukseen erikoistunut tehdas, jonka pääliiketoiminta on harvesteripäiden runkotuotanto.
Yrityskaupan myötä liiketoiminnalle saatiin toinen tukijalka, ja samalla syntyi Outokummun Metalli -konserni, kun Outokummun Metalli Oy osti Koneosapalvelu Oy Aliranta -yhtiön vuonna 2011. Tytäryhtiön nimi on nykyisin Koneosapalvelu Oy, ja sen valikoimassa on mm. hydrauliikkaa, varaosia ja huoltopalveluita liikkuvalle kalustolle ja teollisuudelle.
Tapahtumia vuosien varrelta
1980
Pekka Nevalainen perustaa Outokummun Metalli Oy:n. Yrityksen pääliiketoiminta on kaivos- ja prosessiteollisuuden laitteistojen projektitoimitukset ja kunnossapito.
1984
Harvesteripäiden tuotekehitys ja valmistus käynnistetään. Myyntiyhteistyö Rauma-Repolan metsäkoneryhmän kanssa alkaa (nyk. John Deere Forestry).
1986
Teräksisten nestekaasupullojen valmistus käynnistetään Outokummussa. Valmistus lopetettiin 1990-luvulla tuotannon siirtyessä ulkomaille.
1989
Harvesteripäiden kehitys etenee huimaa vauhtia 1980-luvun lopulla. 100:s harvesteripää malliltaan H750 valmistuu joulukuussa 1989.
1990-l.
1990-luvulle tultaessa Outokummun Metallin asema asiantuntevana teollisuuden kuljetinjärjestelmien ja varastosäiliöiden toimittajana on vakiintunut. Vaativia projekteja toteutetaan mm. Finnminerals Oy:lle, Outokumpu Oy:lle ja Enocell Oy:lle.
1991
New Firo -kappaleenkäsittelylaitteet hankitaan omaksi tuotteeksi. Valmistus aloitetaan Outokummussa.
1999
1000:s harvesteripää valmistuu – malliltaan H758. Ns. kolmannen sukupolven harvesteripäät on lanseerattu 1990-luvun puolivälissä. Innovaatioina mm. neljä vetävää rullaa ja neljä karsimaterää sekä joukkokäsittelyvarustus.
2000
Yrityksen historian ehkä vaativin teollisuusprojekti: malminkäsittelylaitteiden suunnittelu, valmistus ja asennus Outokumpu Oy:n Pyhäsalmen kaivokseen. Suurin osa laitteistosta asennettiin 1400 metrin syvyydessä.
2003
Harvesteripäiden tuotekehitykseen keskittyvä yritys Waratah OM Oy perustetaan yhdessä John Deere Forestryn kanssa.
2003-04
Outokumpuun Sysmäjärven teollisuusalueelle rakennetaan uutta tuotanto- ja toimistotilaa ja vanha konepajahalli saneerataan. Laajennuksen yhteydessä toteutetaan mittavat koneinvestoinnit.
2007
Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Pekka Nevalainen siirtyy hallituksen puheenjohtajaksi. Uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetään Jarmo Paakkunainen.
2008
Toimitiloja laajennetaan jälleen, jonka jälkeen Sysmäjärven tehtaan kokonaispinta-ala on 7200 m2.
Teollisuusprojektien ja New Firo-kappaleenkäsittelylaitteiden liiketoiminta siirretään uuteen Firotec-nimiseen yhtiöön. Kappaleenkäsittelylaitteisiin liittyvä toiminta jatkuu myöhemmin New Firo Oy:ssä.
2009
Outokummun Metalli satsaa energiapuunkorjuun toimialaan hankkimalla osuuden Pentin Paja Oy:stä. Yritys on tunnettu Naarva-tuotemerkillä myytävistä kaatopäistä ja sykeharvestereista.
2011
Koneosapalvelu Oy:stä tulee Outokummun Metalli Oy:n tytäryhtiö yrityskaupan kautta, joten Outokummun Metalli -konserni on syntynyt.
Koneosapalvelun Vahva-kahmareita aletaan valmistaa Outokummun Metallin tehtaalla. Ensimmäinen Outokummussa tuotettu kahmari on malliltaan Vahva B27.
2014
Vahva-kahmareista lanseerataan ensimmäiset C-mallit. Täysin uusittu C-mallisto valmistetaan kokonaisuudessaan Outokummussa.
2015
Juhlimme yrityksen 35-vuotista taivalta tehtaan vieressä sijaitsevassa veturitallissa. Sysmäjärven vanha veturitalli on kunnostettu Outokummun Metallin tuella.
2016
Outokummun Metallin 10 000:s harvesteripään runko valmistuu heinäkuussa. Harvesteripää on malliltaan John Deere H414.
2018
Hitsauksen automatisoinnin mittava kehitysprojekti ROBSI (robotisoitu silloitus) konkretisoituu, kun uusi automaattinen monirobottisolu otetaan käyttöön. Hitsaussolussa valmistetaan harvesteripäiden runkoja, ensimmäisenä mallina H415.
Tuotannon ohjausta digitalisoidaan voimakkaasti yhteistyökumppanimme Collapick Oy:n kanssa.
Tehtaan sisäinen logistiikka ottaa kehitysaskeleen, kun hitsaamon materiaalivarasto ja toiminnot siirretään uuteen tilaan.
Outokummun Metallin 12 000:s harvesteripää valmistuu. Harvesteripää on malliltaan Waratah H215E. Kyseinen malli on tehokas, uuden sukupolven kuoriva harvesteripää eukalyptuspuiden käsittelyyn.
2019
Tuotannon vahva kehitysote jatkuu vuorostaan koneistuksessa, kun uusi OKUMA koneistuskeskus otetaan käyttöön neljän entisen koneistuskeskuksen rinnalle.
Konserni laajenee kahdella uudella yhtiöllä syyskuussa, kun Outokummun Metallin tytäryhtiö Koneosapalvelu ostaa kiteeläisen Kithydro Oy:n ja lahtelaisen Hyprox Oy:n.
2020
Outokummun Metalli Oy täyttää 40 vuotta 9.5.2020. Juhlien aika on myöhemmin, sillä koronaviruspandemia estää kokoontumiset.
2021
Moderni 3D-skanneri otetaan käyttöön laadunvarmistustehtäviin.
2022
Toinen robotisoitu automaattinen hitsausasema tuplaa robottihitsauksen kapasiteettimme (ROBSI II).
Outokummun Metallin 15 000:s harvesteripää valmistuu. Harvesteripää on malliltaan Waratah H425.
2023
Tehdastiloja laajennetaan 1080 m2:n verran. Uusiin tiloihin rakennetaan mm. kokonaan uusi harvesteripäiden kokoonpanolinja.
Uusi koneistuskeskus DNS HM 1250 otetaan käyttöön. Koneistuskeskuksen valmistuminen päättää vaiheittain toteutetun, yhteensä 4,5 miljoonan euron investointiohjelmamme.